ENERGY SAVING
Orice afacere suferă din cauza costurilor substanțiale cu energia consumată.
Asigurați-vă că folosiți energia cât mai eficient cu putință, prin aplicarea metodelor prezentate mai jos.
1. Recuperatoare de căldură
Cele mai răspândite tehnici de obținere a frigului artificial se bazează pe evoluția unui agent de lucru în cadrul unui sistem închis, între stările de lichid și vapori, care este supus comprimării fie cu compresoare mecanice, fie cu ejectoare sau prin absorbție de vapori.
Unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a modului de utilizare a energiei în vederea obținerii frigului îl constituie randamentul energetic.

În timpul transferului de căldură de la mediul rece către mediul ambiant, pe anumite porțiuni ale circuitului se obține o încălzire a agentului frigorific peste temperatura mediului ambiant. Această căldură poate fi valorificată prin recuperare, proces prin care, reducându-se pierderile de căldură către mediul ambiant, se obține încălzirea (chiar și vaporizarea) utilă a unui debit de fluid, fără consum suplimentar de energie.
Căldura recuperată de la instalațiile frigorifice poate fi utilizată în scopul preparării apei calde (de consum, pentru încălzire sau procese tehnologice), încălzirii terenului de sub spațiile frigorifice, decongelării suprafețelor de răcire sau ridicării potențialului termic cu ajutorul pompelor de căldură.
2. Iluminat LED
Oferind avantaje ce țin de calitatea luminii și eficiența sporită, sistemele bazate pe tehnologia LED fac din lumină mai mult decât simpla funcție de iluminat.
Avantajele iluminării cu LED:
Carnea decolorată nu mai este la fel de apetisantă pentru clienți și, pe măsură ce este expusă la lumina strălucitoare, aspectul acesteia se degradează. Pe de altă parte, produsele etalate pe rafturi iluminate slab nu vor atrage nici ele privirea clientului.
Aveți în final soluția prospețimii. Philips a dezvoltat o gamă de corpuri de iluminat care minimizează decolorarea, deoarece folosesc un spectru de lumină selectat special. Fiind rezultatul unei colaborări strânse de ani de zile cu magazinele locale, sistemul bazat pe date științifice reduce pierderile și prelungește termenul de valabilitate.
Sistemele de iluminat moderne pot oferi mai mult decât simpla iluminare a unui spațiu. Acesta este motivul pentru care s-au dezvoltat soluții care, pe lângă faptul că sunt economice şi flexibile datorită tehnologiei LED, a integrării luminii naturale și a controlului sistemelor de iluminat, vă ajută să creați și o atmosferă plăcută, să prezentați produsele în cea mai bună lumină și să creșteți numărul vânzărilor.
Cu cât alimentele arată mai proaspete, cu atât sunt mai atrăgătoare. Corpurile de iluminat cu LED prezintă produsele dvs. în cea mai bună lumină, evidențiind culorile și texturile pe care aproape că le puteți simți. Pe lângă faptul că îi încurajează pe clienți să cumpere, soluția de iluminat înfrumusețează atmosfera generală din magazin, datorită vizibilității clare.


3. Reglaj de capacitate al compresoarelor frigorifice
În funcție de condițiile de funcționare și de agentul frigorific, un algoritm special de control permite reglarea infinită a compresoarelor între 10 și 100% pentru compresoarele cu patru și șase cilindri. Frecvența crescută de comutare asigură fluctuații mai mici ale valorii temperaturii și presiunii controlate și în combinație cu gama extinsă de control, optimizează eficiența sistemului.
4. Convertizoare de frecvență

Convertizoarele de frecvență pot fi operate în două moduri: controlul capacității compresorului depinde fie de un semnal de referință extern, fie de presiunea de evaporare, cu un modul suplimentar disponibil opțional pentru controlul presiunii. Pe lângă controlul direct al presiunii de evaporare, ventilatorul condensatorului poate fi reglat și printr-un semnal de ieșire de 0-10 V.
După punerea în funcțiune, convertizoarele de frecvență preiau funcțiile de control ale sistemului de refrigerare. Ajustarea optimizată pentru a se potrivi cu cererea curentă de răcire a sistemului reduce consumul de energie, precum și costurile de funcționare. Prin designul modular, convertizoarele de frecvență ating un grad ridicat de flexibilitate și deschid o gamă largă de variante pentru o gamă largă de aplicații în supermarketuri, hoteluri, restaurante, precum și în centrele de producție și procesare a alimentelor. Convertizoarele de frecvență sunt potrivite pentru sisteme de refrigerare, sisteme de climatizare și pompe de căldură și pot fi integrate atât în compresoare simple, cât și în sisteme compuse.
5. Sisteme de monitorizare
În ceea ce privește economisirea de energie, sistemele de monitorizare oferă soluții orientate nu doar către refrigerare, dar și către instalațiile de climatizare și iluminare. Când sunt controlate corect, acestea pot produce avantaje economice și de mediu.
Reglarea sistemului frigorific este afectată de multe elemente, atât interne cât și externe. Sistemul de monitorizare trebuie să adune, să analizeze și să înțeleagă toate acele elemente pentru a efectua regimul optim pentru orice fel de situație. Sistemul de monitorizare asigură funcționarea corectă a instalației, chiar și în condiții nefavorabile, fiind capabil să controleze consumul de energie chiar și în situații critice, folosind un element simplu, intuitiv și eficient de programare.
Consumul de energie electrică al echipamentelor frigorifice sau de climatizare este redus în funcție de cererea de rece, numărul de compresoare și ventilatoare activate în orele critice. Reducerea sarcinii este posibilă excluzând încărcările decontate în cascadă.
Datorită sistemului de monitorizare, este posibilă gestionarea corectă a iluminatului (luminilor și semnalelor) ce are efect asupra cantității de energie consumată. Controlul acestor dispozitive se face în funcție de luminozitatea mediului și cu privire la cererea eficientă de energie electrică. De exemplu, luminile sunt aprinse numai dacă există persoane, semnele rămân oprite în timpul orelor fixate etc.
Sistemele de monitorizare permit gestionarea punctului de reglaj al suportului compresorului în cel mai bun mod posibil, în funcție de dispozitivele conectate, asigurând o economie anuală de energie de 10-20% pe fiecare compresor monitorizat.